Wortelkanaalbehandeling

Wortel-kanaalbehandeling

Het binnenste deel van uw tanden of kiezen kan ontstoken raken. Dit kan gebeuren door tandbederf, een lekkende vulling of door een ongelukkige val. Het kan gevoeligheid veroorzaken met warm en koud eten of drinken maar het kan ook hevige kiespijn geven of een dikke wang. Bij Tandartspraktijk Van Noortwijk begrijpen we hoe belangrijk het is om uw natuurlijke tanden te behouden. Om uw ontstoken tand of kies te redden kunnen we een wortelkanaalbehandeling uitvoeren.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Wat is een wortel- kanaalbehandeling?

Het binnenste deel van de tand noemen we het pulpweefsel. Als dit ontstoken of geïnfecteerd is dan is het noodzakelijk om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Met een wortelkanaalbehandeling zorgen we ervoor dat het geïnfecteerde pulpweefsel verwijderd wordt en dat de wortelkanalen gereinigd en gedesinfecteerd worden. Daarna worden deze kanaaltjes gevuld om verdere infectie te voorkomen.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling bij Tandartspraktijk Van Noortwijk?

Hoe verloopt een wortelkanaal-behandeling bij Tandartspraktijk Van Noortwijk?

Bij Tandartspraktijk Van Noortwijk begrijpen we dat een wortelkanaalbehandeling voor sommige mensen een bron van zorg kan zijn. Wij doen er alles aan om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Als er sprake is van een ernstige ontsteking en/of een complexe behandeling, dan verwijzen wij u door naar de endodontoloog waarmee wij samenwerken.

Wat kunt u verwachten tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Wat kunt u verwachten tijdens een wortel-kanaalbehandeling?

De tandarts maakt een röntgenfoto om de omvang van de infectie te bepalen en de vorm van de wortelkanalen te beoordelen.

U krijgt een verdoving en het gebied rond de tand of kies wordt vrijgemaakt met behulp van een rubberdam. Dit is een rubberen lapje dat de kies isoleert zodat de tandarts een ‘schoon’ werkgebied heeft.

Vervolgens maakt de tandarts een kleine opening in de tand om toegang te krijgen tot de wortelkanalen.

De wortelkanalen worden met speciale instrumenten en antibacteriële vloeistoffen grondig gereinigd en gedesinfecteerd.

Daarna worden de wortelkanalen gevuld en de kies hermetisch afgesloten, zodat er geen bacteriën meer kunnen doordringen.

Veelgestelde vragen

Nee, u wordt plaatselijk verdoofd, dus u voelt niets tijdens de behandeling.

Meestal bestaat een wortelkanaalbehandeling uit twee delen. De eerste behandeling duurt ongeveer 45 tot 60 minuten en dan krijgt u een tijdelijke vulling. De tweede behandeling duurt wat langer, afhankelijk van het aantal wortelkanalen dat behandeld moet worden.

Na de behandeling kunt u last hebben van enige gevoeligheid, maar dit verdwijnt meestal binnen enkele dagen. We zullen u instructies geven over hoe u voor uw behandelde tand moet zorgen en eventuele pijn of ongemak kunt minimaliseren.
De kosten voor een wortelkanaalbehandeling kunnen variëren en deze zitten voor volwassenen niet in het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit uw aanvullende tandartsverzekering. De kosten zijn afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal kanalen van de kies en de complexiteit van de behandeling. Bij Tandartspraktijk Van Noortwijk geven wij u altijd een overzichtelijke kostenbegroting mee, zo mogelijk met een opgave van de verwachte vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Afspraak inplannen of meer informatie opvragen?

Als u last heeft van tandpijn, gevoeligheid of andere symptomen die kunnen wijzen op een geïnfecteerde tand, aarzel dan niet om contact op te nemen met Tandartspraktijk Van Noortwijk. U kunt onze praktijk telefonisch bereiken van maandag t/m donderdag tussen 08.30 en 12.00 uur.