Inger Pos

Mondhygiëniste

Hallo, ik ben Inger, mondhygiëniste bij Tandartspraktijk Van Noortwijk. Ik was 16 toen ik een studiekeuze moest maken, dat is natuurlijk best jong. Ik heb daarom eerst een beetje rondgesnuffeld bij enkele bedrijven, waaronder een tandartspraktijk. Het vak van mondhygiëniste sprak mij aan en het tanden bleken en plaatsen van facings vond ik erg leuk. Ik ben op mijn twintigste afgestudeerd. Toen ik op sollicitatiegesprek ging bij Tandartspraktijk Van Noortwijk voelde ik direct een klik met Nienke en de collega’s. Ook de kleinschaligheid van de praktijk sprak mij erg aan, dus ik vond het fijn dat ik werd aangenomen. Ik werk nu 28 uur per week als mondhygiëniste en ik ben tevens praktijkbegeleider voor de stagiaires en voor de tandartsassistenten in opleiding. Ik ga met ontzettend veel plezier naar mijn werk en mijn collega’s.

“Ik zeg altijd gekscherend: bij mij krijgt u een spa-ervaring”

Wat doet een mondhygiënist?
Als mondhygiënist ben ik voornamelijk bezig met gebitsreiniging en het geven van voorlichting en instructies ter preventie van gebitsproblemen. Bij kinderen zet ik zo nu en dan sealings, dat is een soort laagje over de kauwvlakken van de kiezen zodat er minder snel gaatjes kunnen ontstaan. Verder geef ik ook fluoride behandelingen en kunt u bij mij terecht om uw tanden te bleken. Voor de gebitsreiniging maken we tegenwoordig gebruik van Guided Biofilm Therapy. Dat is een nieuwe zachte methode om het gebit te reinigen. Heel comfortabel voor patiënten.

“Mijn streven is dat ik mijzelf overbodig maak”

De behandeling zo aangenaam mogelijk maken
Ik zeg dan ook altijd gekscherend, bij mij krijgt u een spa-ervaring. Wat ik daarmee wil zeggen is dat ik de behandeling zo aangenaam mogelijk probeer te maken voor u. Als ik zie dat de gebitsreiniging bij u ondanks instructie niet goed wordt opgevolgd of gewoonweg niet goed gaat, dan ga ik samen met u op zoek naar de oorzaak waarom het niet lukt. Vervolgens kijken we samen of er andere opties zijn die beter werken. Aan kinderen die hun mondhygiëne niet goed op orde hebben, vraag ik weleens: welk cijfer zou jij je gebit geven? Als ze dan zeggen: een voldoende, een zes, dan probeer ik ze te motiveren om toch die 9 of 10 te halen. Mijn streven is dat ik mijzelf overbodig maak. Als ik positieve resultaten boek en u tevreden bij mij de behandelkamer uitloopt dan ben ik een voldaan mens. Dat maakt mijn werk zo leuk.

Mijn ideale vrije dag
Mijn ideale vrije dag begint met een klein beetje uitslapen. In het zonnetje koffie drinken, of even wandelen langs de Amstel met koffie is voor mij ideaal om wakker te worden. Drie keer per week sta ik op de squashbaan, zo zorg ik dat ik een beetje fit blijf. Ik probeer meestal voor 12 uur te sporten, maar in het weekend wil dat soms nog weleens wat later worden.
Vroeger heb ik lang in de horeca gewerkt op een strandtent. Nu kan ik heel erg genieten van urenlang op een terras zitten bij mijn oude horeca vrienden en vriendinnen.