Een patiënt zit op de behandelstoel. Ze houdt haar ene hand tegen haar wang aan. De tandarts kijkt naar haar.

De verstandskies laten zitten of verwijderen?

Wijsheid komt met de jaren, en dus ook de verstandskies. In tegenstelling tot andere kiezen, verschijnt deze kies vanaf de leeftijd van 17 jaar. Daarmee kan deze kies alleen in een volwassen gebit zitten. Maar moet u deze kies laten verwijderen of kunt u deze zo laten zitten? Het antwoord op die vraag vind je in deze blog. 

 

Wat is de functie van verstandskies?

Tegenwoordig worden de verstandskiezen beschouwd als niet-essentieel van het menselijk gebit en worden ze verwijderd om toekomstige problemen te voorkomen. Vroeger bestond het dieet van de mens uit harde groenten en noten. De verstandskiezen konden dit eten makkelijker vermalen. Dit kwam ten goede aan de spijsvertering. Tegenwoordig eten wij vaker voedsel dat minder vezelrijk en taai is.

Verwijderen of laten zitten?

Doorgaans worden rond de leeftijd van 17 jaar foto’s gemaakt om de ligging van de verstandskiezen te beoordelen. Vaak is het verstandig om de verstandskiezen al op deze leeftijd te laten verwijderen. Er is op deze jonge leeftijd minder kans op complicaties en de wond geneest sneller. Als er voldoende ruimte is voor uw verstandskiezen en u ze goed kunt poetsen, kunt u ze gerust laten zitten.

 

Het verwijderen van de verstandskies

Het verwijderen van de verstandskies is een veelvoorkomende ingreep, maar kan gepaard gaan met enige pijn en ongemak tijdens de herstelperiode. Daarom is het belangrijk om na de ingreep goed de wond te verzorgen. De tandarts of kaakchirurg zal altijd instructies hiervoor meegeven.

Merkt u dat u last heeft van uw verstandskies? Neem dan contact met ons op.

Heeft u last van uw (doorkomende) verstandskiezen of twijfelt u of er voldoende ruimte is in uw gebit voor uw verstandskiezen? Neem in dat geval contact op met ons. Wij helpen u graag verder met al uw vragen. U kunt ons bereiken door te bellen naar 020 64 17 393 of door een mail te sturen naar info@tandartsvannoortwijk.nl.