Vrouw is haar tanden aan het poetsen in het ziekenhuis.

Tanden poetsen extra belangrijk als u in het ziekenhuis ligt

Een ziekenhuisopname is voor niemand een pretje. Toch zullen de meesten van ons er op zijn minst één keer in ons leven mee te maken krijgen. Op het moment dat u in het ziekenhuis belandt staat het poetsen van uw tanden waarschijnlijk niet bovenaan uw lijst van zorgen. Recent onderzoek van Harvard heeft echter aangetoond dat dit ritueel een belangrijke rol speelt in het voorkomen van complicaties en bij het bevorderen van een sneller herstel. 

 

Bacteriën in de mond

In het ziekenhuis lopen patiënten, met name degenen met een verzwakt immuunsysteem, een verhoogd risico op het ontwikkelen van een longontsteking. Deze aandoening ontstaat doordat bacteriën die zich normaal gesproken in de mond bevinden, via de luchtwegen de weg naar de longen vinden en daar een infectie veroorzaken. Kwetsbare patiënten, zoals ouderen, mensen met chronische aandoeningen of degenen die een operatie hebben ondergaan, zijn bijzonder vatbaar voor dit risico tijdens hun verblijf in het ziekenhuis.

 

Tandenpoetsen in het ziekenhuis kan uw leven redden

Het onderzoek toont aan dat patiënten in het ziekenhuis die elke dag hun tanden poetsen, minder kans hebben op longontsteking. Dit geldt vooral voor patiënten die een speciale vorm van ademhalingsondersteuning (invasieve mechanische ventilatie) krijgen. Ook zorgt regelmatig tandenpoetsen ervoor dat deze patiënten minder lang ademhalingsondersteuning nodig hebben, korter op de intensive care (IC) liggen en een lager sterftecijfer hebben.

 

Effectief tandenpoetsen is goedkoop

Op het moment dat u uw tanden gaat poetsen, zorgt u ervoor dat er minder bacteriën in de mond zijn. Hierdoor loopt u minder kans op gevolgen die uw gezondheid kunnen beschadigen. Zorg er daarom voor dat u twee keer per dag uw tanden poetst en de ruimtes tussen uw tanden goed schoonmaakt door te rageren/stokeren. Zo verwijdert u de meeste bacteriën uit uw mond.

 

Heeft u vragen of advies nodig over het tandenpoetsen?

Dan kunt u contact opnemen met de praktijk door te bellen naar 020 64 17 393 of door een mail te sturen naar info@tandartsvannoortwijk.nl. Onze collega’s staan klaar om u verder op weg te helpen, zodat u uw mondgezondheid in goede staat kan houden.