Tandartsassistente kijkt in de mond van patient

Speeksel, de functies en voordelen voor de mondgezondheid

Speeksel heeft een negatief imago. De meeste mensen vinden het maar vies. Het is ook iets waar we ons niet bewust mee bezighouden. Maar wist u dat speeksel ieder moment van de dag invloed heeft op uw gezondheid? Het is ontzettend belangrijk voor uw mondgezondheid. Maar wat is speeksel nu precies en welke functies heeft het? Daar leest u meer over in deze blog.

 

Wat is speeksel?

Speeksel bestaat voor 98 procent uit water, maar wordt gecombineerd met proteines, mineralen, electrolyten, antibacteriële stoffen en enzymen. Het zorgt ervoor dat uw mond vochtig blijft en comfortabel aanvoelt.

 

Welke functies heeft speeksel?

De belangrijkste functie van speeksel is dat het onze mond en ons gebit schoon houdt. De antibaceriële stoffen in uw speeksel verkleinen de kans op gaatjes. Het speeksel vormt namelijk een dun beschermlaagje over uw tanden, zodat bacteriën geen kans krijgen zich te nestelen. Omdat de speekselproductie een continu proces is, spoelt het ook restjes eten weg die zich in uw mond bevinden. Zo heeft u ook een verminderde kans op tandvleesontsteking.

 

Onvoldoende speekselaanmaak leidt tot een droge mond

Als u niet genoeg speeksel in uw mond aanmaakt, dan noemen wij dat een ‘droge mond’. De beschermende en spoelende werking van uw speeksel is dan afgenomen. Dit kan resulteren in tandbederf, ontstoken tandvlees, een onaangename adem en problemen met slikken. Iedereen kan af en toe last hebben van een droge mond, maar als deze aandoening langdurig aanhoudt, kan er een dieperliggend probleem spelen. Dit kan mogelijk te wijten zijn aan een medische aandoening, zoals diabetes, de ziekte van Parkinson, het syndroom van Sjögren of HIV/Aids. Bovendien kunnen langdurig gebruik van meer dan drie soorten medicijnen (polyfarmacie) of antidepressiva leiden tot een droge mond. Evenals chemotherapie, radiotherapie en het gebruik van bepaalde drugs. Heeft u geen van bovenstaande problemen of aandoeningen? Mogelijk kunt u dan naar uw voedingspatroon kijken. Slechte voeding kan ervoor zorgen dat u niet de stoffen binnenkrijgt die u nodig heeft om speeksel aan te maken.

 

Heeft u problemen met uw gebit of merkt u dat u een lange tijd een droge mond heeft?

Neem in dat geval contact met ons op. Onze tandarts en mondhygiëniste kunnen u helpen om uw mond in goede gezondheid te krijgen. Daarnaast voorzien zij u van handige tips die u thuis kunt uitvoeren. Stuur ons een info@tandartsvannoortwijk.nl of bel naar 020 64 17 393 om een afspraak in te plannen.