Tandarts in een witte jas geeft een verdoving aan de patiënt die op de behandelstoel ligt.

Verdoving bij de tandarts: Lees meer over verschillende soorten!

Een bezoek aan de tandarts wordt niet altijd als prettig ervaren. Zeker niet als u denkt dat u een pijnlijke behandeling moet ondergaan. Maar pijn lijden behoort echt tot het verleden, want de tandarts heeft altijd een verdoving tot zijn beschikking. In deze blog gaan we in op verschillende soorten en leggen we u uit waar ze voor gebruikt worden. Zo hopen we uw angst weg te kunnen nemen en gaat u goed voorbereid naar uw volgende behandeling. Lees snel verder en ontdek wat u moet weten! 

 

Wanneer maken we gebruik van een verdoving?

Een verdoving zorgt ervoor dat u tijdelijk geen pijn voelt. Dit maakt de behandeling een stuk aangenamer. Vaak gebruiken we deze bij een lange of gevoelige ingreep. Hierbij kunt u denken aan het trekken van (verstands)kiezen of een wortelkanaalbehandeling. Ook bij het vullen van gaatjes wordt hier regelmatig gebruik van gemaakt. De tandarts vraagt altijd of u deze wilt hebben.

 

Welke soorten zijn er? 

De verschillende soorten die het meest gebruikt worden zijn:

  • Oppervlakte verdoving: Deze methode wordt vaak toegepast met behulp van een watje of spray. Na enkele minuten is het tandvlees gevoelloos, wat de daaropvolgende lokale verdoving comfortabeler maakt. De naaldprik is veel minder merkbaar.
  • Geleidingsanesthesie: Deze vorm van verdoving wordt gebruikt om meerdere kiezen en het tandvlees te verdoven. De vloeistof wordt op een specifieke plek ingespoten om een zenuw vanaf dat punt te blokkeren. 
  • Infiltratieverdoving: De vloeistof wordt geïnjecteerd in het dikke gedeelte van de wangplooi naast de te behandelen tand of kies, waardoor alleen de omliggende weefsels van de tanden of kiezen worden verdoofd. 
  • Intraligamentaire verdoving: Deze verdoving gebruiken we wanneer we één kies moeten behandelen. Hierbij injecteert de tandarts vloeistof op de plek van de vier worteluiteinden van een kies. Deze techniek wordt als pijnvrij ervaren.

 

Wat is belangrijk na een verdoving?

De effecten van een verdoving verdwijnen niet direct na de behandeling. We raden aan om na de ingreep nog even te wachten met eten, drinken en roken totdat de verdoving volledig is uitgewerkt. Aangezien de verdoving de mogelijkheid om pijn te voelen wegneemt, is het belangrijk te realiseren dat u niet kunt inschatten of iets te warm of te koud is. Daarnaast adviseren we u om voorzichtig te zijn met het consumeren van harde voedingsmiddelen en het vermijden van zware lichamelijke inspanning om eventuele pijnklachten te beperken.

 

Neem contact met ons op voor meer informatie!

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog of wilt u graag een afspraak maken met de tandarts? Dat kan door contact met ons op te nemen via 020 64 17 393 of mail naar info@tandartsvannoortwijk.nl.