Wat is beter, voor of na het ontbijt tandenpoetsen?

De één poetst zijn tanden voor het ontbijt, terwijl de ander dit juist na het ontbijt doet. Maar is het nou beter om juist vóór of ná het ontbijt uw tanden te poetsen? Na het ontbijt poetsen klinkt een stuk logischer, omdat u daarmee die stukjes havermout dan tussen uw tanden wegpoetst. Maar is dat ook wel het geval?

 

Waarom tandenpoetsen?

Zoals u weet raden wij aan om twee keer per dag voor een volledige twee minuten uw tanden te poetsen. Zo zorgt u ervoor dat uw tanden goed schoon zijn en dat fluoride in de tandpasta in het tandweefsel wordt opgenomen. Zeker voor het slapengaan is het heel belangrijk om uw tanden te poetsen. U poetst dan alle viezigheid van die dag eraf. Tijdens het slapen produceert u namelijk minder speeksel, waardoor bacteriën meer hun gang gaan en ontstekingen of gaatjes kunnen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om ook het gedeelte tussen de tanden en het tandvlees schoon te houden. Zo zorgt u er ook voor dat er geen etensresten tussen uw tanden blijven zitten. Dit kunt u vervolgens doen door middel van het gebruik van ragertjes en stokers. Dit is minstens net zo belangrijk als het poetsen van uw tanden.

 

Tandenpoetsen of ontbijt overslaan?

Het lijkt zo makkelijk, tandenpoetsen in de ochtend overslaan. Het overslaan van het ontbijt en het tandenpoetsen in de ochtend is beide eigenlijk een absolute no-go. Door ’s ochtend uw tanden te poetsen, wordt het gebit herstart om het voedsel van de aankomende dag te ontvangen en verwijdert het de bacteriën die ’s nachts in uw mond groeien. Deze bacteriën zorgen voor ochtendadem en veranderen suikers in zuren (daarom is suiker slecht voor uw tanden).

 

Waarom niet na het ontbijt tandenpoetsen?

Tanden kunnen licht beschadigen tijdens het poetsen na het drinken van vruchtensap, frisdrank of andere zure producten. Door het drinken van dranken met een lage pH-waarde wordt namelijk uw tandglazuur tijdelijk verzwakt.

Niet alleen de tandenborstel, maar ook de tandpasta kan het glazuur beschadigen. In tandpasta zit een schuurmiddel dat de aanslag van uw tanden verwijdert. Maar zit hier te veel van dat middel in? Dan kunt u daarmee de beschermlaag beschadigen. Vraag daarom uw tandarts om advies welke tandpasta u het beste kunt gebruiken.

 

Wanneer moeten we dan tandenpoetsen?

Voor het ontbijt tandenpoetsen is technisch gezien beter voor het gebit. Voor mensen die grote hoeveelheden vruchtensap drinken of yoghurt of kwark eten, is het wel een stuk verstandiger om voor het ontbijt uw tanden te poetsen.

In tandpasta zit ook fluoride, wat weer zorgt voor sterker glazuur. Dit verkleint de kans dat het gebit wordt aangetast zodra u sap of frisdrank, yoghurt of kwark eet. Dit houdt in dat na het poetsen uw gebit beter wordt beschermd tegen het ontbijt.

 

Advies over mondverzorging? Neem dan contact op met Tandartspraktijk Van Noortwijk

Heeft u advies nodig over de juiste mondverzorging of het tandenpoetsen? Onze mondhygiënisten en tandartsen helpen u graag verder. Neem contact met ons op en wij adviseren u graag.