Meisje is aan het tandenpoetsen en vraagt zich af of ze haar mond moet spoelen

Uw mond spoelen na het tandenpoetsen: goed of slecht?

U heeft netjes uw tanden twee minuten gepoetst met fluoridetandpasta en spoelt uw tandenborstel af onder de kraan. Spoelt u vervolgens uw mond met water? Als het antwoord ja is, dan loopt u juist meer risico op tandbederf. In deze blog leggen wij u uit waarom dat zo is.

 

Waarom is het beter de mond niet te spoelen na het tandenpoetsen?

Als u spoelt na het poetsen, wordt de fluoride in de  tandpasta, die juist moet beschermen tegen gaatjes, ook weggespoeld. Zo wordt de werking van fluoride tenietgedaan.

 

Hoe verzorgt u uw gebit optimaal?

De gouden regel is om twee keer per dag te poetsen, één keer in de ochtend en één keer ‘s avonds voor het slapen gaan, bij voorkeur met een elektrische of sonische tandenborstel.

Daarnaast blijft het belangrijk om de ruimtes tussen uw tanden en kiezen goed schoon te houden. Dit kan bij voorkeur door middel van stokeren of ragen. Na het poetsen is het belangrijk om overtollige tandpasta uit te spugen, maar uw mond dus niet te spoelen met water.

 

Alternatieven voor het spoelen van uw mond met water na het tandenpoetsen

U wilt natuurlijk niet het laagje fluoride van uw gebit wegspoelen. Gelukkig bestaan er alternatieve methodes die ervoor zorgen dat uw tanden goed beschermd blijven. Zo is het mogelijk om een kleine hoeveelheid water in uw mond te nemen en dit te mixen met de restjes tandpasta. Beweeg het mixje heen en weer in uw mond en spuug dat vervolgens uit. U kunt uw gebit ook naspoelen met mondwater waar fluoride in zit. Kies dan wel een mondwater waar geen alcohol in zit.

 

Heeft u hulp nodig bij het onderhouden van uw mondgezondheid?

Plan dan een afspraak in bij onze mondhygiëniste of preventie-assistenten. Zij zullen u verder adviseren en helpen bij het schoonhouden van uw gebit. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 020-6417393 of door een mail te sturen naar info@tandartsvannoortwijk.nl.