Mevrouw heeft last van kiespijn en wordt geholpen door de tandarts en de assistente

Lachen als een boer met kiespijn? Niet met deze tips!

U bent gezellig met de familie uit eten en nadat u uw eerste hap neemt voelt u het, kiespijn. Er gaat een onprettige rilling door u heen en u probeert vervolgens maar met één kant van uw mond te kauwen. Kiespijn voorkomen en verhelpen? Dat kan met de tips die we in deze blog delen.

 

Hoe ontstaat kiespijn?

Zoals de uitdrukking zegt: er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Zo geldt dat ook voor kiespijn. Deze klacht kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn ontstoken tandvlees, gaatjes, doorkomende of scheefgroeiende verstandskiezen, een ontsteking van de wortel, blootliggende tandhalzen of tanderosie. Ook na het vullen van een gaatje kan de kies nog enige tijd gevoelig blijven. De zenuwen worden door het boren namelijk geïrriteerd en kunnen daardoor gevoelig zijn.

 

Voorkom kiespijn met deze tips

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u dit soort klachten ontloopt. Wij geven graag een aantal tips aan u mee, zodat u straks geen last krijgt van plotselinge kiespijn. Daarnaast houdt u uw gebit in optimale gezondheid, een win-win dus!

 

1. Goede mondhygiëne

De basis bij het voorkomen van kiespijn begint bij het onderhouden van een goede mondhygiëne. Zorg er daarom voor dat u minstens twee keer per dag uw gebit poetst met fluoride tandpasta. Gebruik ook dagelijks een rager of tandenstoker om tandplak en overige voedselresten die tussen de tanden en kiezen vastzitten te verwijderen.

 

2. Regelmatige tandartscontroles

Breng een bezoekje aan uw tandarts of mondhygiënist voor een controle en professionele reiniging. Het vroegtijdig opsporen van tandheelkundige problemen kan ernstige kiespijn voorkomen.

 

3. Gezond dieet

Probeer uw dieet zo gebalanceerd mogelijk te houden. Door suiker en zure voedingsmiddelen te vermijden, maakt u minder kans op gaatjes of tanderosie.  Groenten en zuivelproducten zijn daarnaast juist weer goed voor uw gebit.

 

4. Vermijd tandenknarsen en klemmen

Tandenknarsen en klemmen van de kiezen kan ook kiespijn veroorzaken. Probeer ontspanningstechnieken te gebruiken om stress te verminderen. Merkt u toch dat u ‘s nachts uw tanden knarst? Bespreek dit dan tijdens uw periodieke controle.

 

Heeft u last van kiespijn en komt u hier niet van af?

Kiespijn kan erg vervelend zijn. Gelukkig kunt u met goede preventieve mondzorg de kans op deze pijn aanzienlijk verminderen. Heeft u nog vragen over kiespijn of tandheelkundige zorg? Aarzel niet om contact op te nemen met onze praktijk door te bellen naar 020 64 17 393 of te mailen naar info@tandartsvannoortwijk.nl. We staan altijd klaar om u te helpen met al uw tandheelkundige behoeften.