Meisje in een lichtblauw shirt heeftAngst voor de tandarts en wordt geholpen door een vriendelijke tandarts op de behandelstoel.

Angst voor de tandarts, de oorzaak en aanpak

Voor sommige mensen kan het een hele opgave zijn om een afspraak te maken bij de tandarts. Herkent u dit? Wist u dat er meer dan 800.000 Nederlanders bang zijn voor de tandarts? Dus u staat niet alleen. In deze blog geven we antwoord op de vragen waar die angst vandaan komt en of er mogelijkheden zijn om ervoor te zorgen dat u toch uw eerste afspraak weer durft in te plannen. Ongeacht de oorsprong van uw angst, willen wij benadrukken dat wij uw angst voor de tandarts uiterst serieus nemen.

 

Oorzaak van angst voor de tandarts

Een angst voor de tandarts kan op lange termijn tot vervelende gevolgen leiden, zoals problemen aan uw tanden, kiezen en tandvlees. Het is belangrijk om te weten waar die angst vandaan komt, zodat u deze kunt overwinnen.

Vaak is het terug te leiden naar iets wat er in uw jeugd heeft afgespeeld. Denk hierbij aan een pijnlijke ervaring in uw jeugd of enge verhalen van familie of vrienden. Het kan ook voorkomen dat de angst op latere leeftijd wordt ontwikkeld vanwege een psychische aandoening.

 

Omgaan met angst om toch weer uw afspraak in te plannen

Heeft u besloten om een afspraak bij de tandarts in te plannen, dan snappen wij dat dit een grote stap kan zijn. Geef van tevoren aan dat u angst voor de tandarts heeft en dat u het liefst stap voor stap alles wilt doorlopen. Wij zullen extra tijd voor u nemen. U wordt geïnformeerd over de behandeling die u te wachten staat, welke handelingen wij gaan uitvoeren en waarom.

Heeft u tijdens uw controle een vraag? Spreek dan een signaal af met uw tandarts op het moment dat u een vraag wilt stellen, zoals het opsteken van uw hand.

 

Gespecialiseerde tandartsen

Er zijn ook tandartsen die gespecialiseerd zijn op dit gebied. Zij weten precies hoe zij met extreem angstige patiënten om moeten gaan en nemen ook extra de tijd om samen aan deze angst te werken. Indien nodig kunnen wij verwijzen naar de Stichting Bijzondere Tandheelkunde hiervoor.

 

Bent u klaar om uw angst te overwinnen?

U bent van harte welkom bij ons in de praktijk. Wij zorgen ervoor dat we alles stapsgewijs aan u uitleggen. Neem contact met ons op door te bellen naar 020-6417393, een mail te sturen naar info@tandartsvannoortwijk.nl of door ons contactformulier in te vullen op de website. Wij plannen uw afspraak zo spoedig mogelijk in.