Een kroon: de oplossing voor beschadigde of zwakke tanden of kiezen

Heeft u een zwakke tand of kies, die bijvoorbeeld een hele grote vulling heeft of is afgebroken? Dan kan deze vaak niet meer opnieuw gevuld worden. Gelukkig is daar een oplossing voor: Een kroon. Hiermee herstellen we de functie en structuur van de tand of kies en wordt verdere schade voorkomen. Het plaatsen van een kroon kan in twee afspraken uitgevoerd worden.

Wat is een kroon?

Een kroon is als het ware een kunsttand- of kies, die over uw eigen tand of kies wordt gezet. Het kan van verschillende materialen worden gemaakt, waaronder porselein, zirkonium en metaal. Porseleinen kronen zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling. Wij bespreken met u welk materiaal het meest geschikt is voor uw situatie.

Wanneer worden een kronen aangeraden?

Deze behandeling kan worden aanbevolen in verschillende situaties, waaronder:

Hoe werkt de behandeling?

Eerst kijken we of er voorbereidende behandelingen nodig zijn. De getroffen tand of kies wordt vervolgens beslepen om ruimte te maken. Wij werken minimaal invasief. Er wordt bij voorkeur een gedeeltelijke kroon gemaakt, zodat zo weinig mogelijk gezond tandweefsel wordt opgeofferd. Een speciale adhesieve techniek zorgt voor een oersterke verbinding tussen tand en kroon. Daarna wordt er een scan gemaakt, zodat de kroon op maat gemaakt kan worden. U krijgt soms eerst een tijdelijke kroon in afwachting het definitieve exemplaar. De kleur wordt aan de hand van uw natuurlijke tanden gekozen voor het meest esthetische resultaat.

Een kroon op implantaat

Mist u een tand of kies, dan kunt u naar de implantoloog verwezen worden voor het plaatsen van een implantaat. Een implantaten dienen dan als kunstwortel waarop een kronen worden geplaatst.

Kosten voor het plaatsen van een kroon

Het plaatsen van kronen zit niet in de basisverzekering. Uw aanvullende verzekering kan (een deel van) de kosten dekken. De kosten kunnen verschillen en zijn afhankelijk van materiaalkeuze en de voorbereidingen die nodig zijn. Onze praktijk geeft u altijd een begroting voor het plaatsen van kronen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Afspraak inplannen of meer informatie opvragen?

Wilt u een afspraak inplannen of meer informatie over het plaatsen van een kronen? U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m donderdag van 08.30 tot 12.00 uur