Hoe voorkomt of herstelt u gebitsslijtage?

Naarmate we ouder worden krijgen we allemaal te maken met gebitsslijtage. Dat is normaal. Het afslijten van tanden en kiezen kan echter ook te snel gaan door allerlei oorzaken. Daardoor kan de functionaliteit van uw gebit afnemen en de gevoeligheid van tanden of kiezen toenemen. Bovendien wordt uw glimlach er niet mooier op als uw tanden korter worden en er afgesleten uitzien. We leggen u graag uit wat de oorzaken zijn van gebitsslijtage en hoe u dit kunt voorkomen.

Wat zijn mogelijke oorzaken van gebitsslijtage?

Er zijn een paar boosdoeners die uw tanden of kiezen sneller laten slijten. Kort gezegd heeft het te maken met wrijving of met zuren die op de tanden inwerken. U kunt denken aan bijvoorbeeld:

  • Nuttigen van zuurhoudende voeding en dranken, zoals citrusvruchten, frisdranken, vruchtensappen of energiedrankjes.
  • Tandenknarsen of -klemmen.
  • Op voorwerpen kauwen, uw gebit gebruiken als gereedschap of nagelbijten.
  • Op een verkeerde manier uw tanden poetsen, door te hard te poetsen en te veel druk op het glazuur uit te oefenen.
  • Refluxziekte, waardoor het maagzuur terugstroomt.

Behandeling van gebitsslijtage bij Tandartspraktijk Van Noortwijk

Allereerst onderzoeken wij wat de oorzaak is van uw gebitsslijtage en controleren uw mond en gebit. Met behulp van een scan kunnen we de status van de gebitsslijtage en het risico voor uw mondgezondheid bepalen. Daarna zullen we een behandelplan opstellen om verdere slijtage te voorkomen en/of de afgesleten tanden te herstellen/restaureren. Gebitsslijtage is in veel gevallen goed en pijnloos te behandelen met behulp van wit vulmateriaal, zoals composiet.

Tips om gebitsslijtage tegen te gaan

Poets uw gebit tweemaal daags twee minuten met een zachte tandenborstel; liefst een elektrische tandenborstel; Gebruik een niet schurende tandpasta;

Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen géén zure voedingsmiddelen of dranken meer;

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten op een dag: 3 maaltijden op één dag en maximaal 4 tussendoortjes;

Als u zuur eet of drinkt, probeer dit dan in één keer door te slikken, daarmee beperkt u de zuurinwerking op de tanden;

U kunt zure producten neutraliseren met water. Zo minimaliseert u de schadelijke invloed;

Heeft u last van tandenknarsen of heeft u de gewoonte om op uw nagels te bijten? Probeer u hier bewust van te zijn zodat u deze gewoonten kunt ‘afleren’.

Maak gebruik van ons periodiek mondonderzoek. Zo kan gebitsslijtage tijdig opgespoord worden.

Meer informatie of een afspraak inplannen?

Bij Tandartspraktijk Van Noortwijk staan we klaar om u te helpen bij het behoud van een gezond gebit en een stralende glimlach. Maakt u zich zorgen over gebitsslijtage? Neem vandaag nog contact met ons op voor een deskundig en eerlijk advies. U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m donderdag van 08.30 tot 12.00 uur of stuur ons een mail.