Gebitsreiniging bij de mondhygiënist: de beste manier om uw gebit lang gezond te houden

Een mooie lach begint met sterke tanden en gezond tandvlees. Bij Tandartspraktijk Van Noortwijk besteden we veel aandacht aan preventie en het schoonhouden van uw gebit. U kunt altijd bij onze mondhygiënist of preventieassistent terecht om uw gebit uitgebreid te laten reinigen. Dit helpt om tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Voor het verwijderen van tandplak en tandsteen maken wij binnen onze praktijk gebruik van een pijnvrije methode: de Guided Biofilm Therapy (GBT).

Waarom is gebitsreiniging zo belangrijk?

Door eten en drinken ontstaat er tandplak op onze tanden. Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken door eiwitten in het speeksel en wordt het tandsteen. Tandsteen ontstaat vooral op de plekken die moeilijk bereikbaar zijn met het tandenpoetsen, namelijk vlak onder het tandvlees en achter en tussen uw tanden. Tandsteen kunt u niet verwijderen door goed te poetsen.

Wist u dat parodontitis de kans op ziekten zoals hart- en vaatziekten, ademhalingsstoornissen, artritis, of diabetes kan vergroten? Dus ook voor uw algehele gezondheid is een regelmatig bezoek aan de mondhygiëniste aan te bevelen.

Wat doet een mondhygiënist?

Onze mondhygiënist is geregistreerd en gekwalificeerd in het verlenen van preventieve mondgezondheidszorg. Zij geeft u advies en instructies over mondhygiëne en gezonde voedingsgewoonten, zodat u zelf uw mondhygiëne dagelijks goed op peil kunt houden.

Welke behandelingen kan de mondhygiënist uitvoeren?

Daarnaast kan zij de volgende behandelingen en werkzaamheden zelfstandig uitvoeren:

  • Professionele gebitsreiniging volgens het GBT protocol voor het verwijderen van tandplak en tandsteen;
  • Fluoridebehandeling: voor het versterken van de tanden en om tandbederf te voorkomen;
  • Aanbrengen van sealants, die het gebit beschermen tegen gaatjes;
  • Het bleken van de tanden, voor een witter gebit;
  • Periodiek mondonderzoek;
  • Boren en vullen van kleine caviteiten (holtes in tand of kies);
  • Röntgenfoto’s maken.

Hoe werkt een gebitsreiniging met GBT?

Guided Biofilm Therapy is een minimaal invasieve reinigingsmethode die tandplak verwijdert met behulp van warm water, lucht en een poeder (zout). Eerst brengen we met behulp van een kleurstof de tandplak in kaart, de zogenaamde biofilm. Zo kunnen u en onze mondhygiënist goed zien waar alle tandplak zit. Daarna krijgt u, indien nodig, uitleg op welke manier u uw gebit het beste kunt verzorgen. Dan volgt de reiniging met een apparaat, de Airflow. Met een combinatie van warm water, lucht en poeder wordt de tandplak (én de kleurstof) weggehaald van het tandoppervlak. Ook aanslag van koffie, thee, roken, rode wijn kan hiermee eenvoudig verwijderd worden.

Na het verwijderen van de tandplak zien we duidelijk waar nog tandsteen zit. Dit verwijderen we vervolgens met de ultrasoon. Dit gaat door middel van trillingen. Patiënten ervaren deze methode als comfortabel.

Wat zijn de voordelen van de Airflow?

Betere reiniging t.o.v. de reguliere behandelmethode

Minder gevoeligheid door het gebruik van warm water tijdens de gebitsreiniging

Bijna pijnloos: door het gebruik van een speciaal zacht poeder kan het ook gebruikt worden op zachte weefsels, zoals tandvlees.

Minimaal invasief, dit houdt in dat het minder schade oplevert aan de tanden en kiezen dan de reguliere behandelmethode.

Afspraak inplannen of meer informatie opvragen?

Wilt u uw mondgezondheid goed op peil houden? Plan dan een professionele gebitsreiniging bij onze mondhygiënist. Zo werken we samen aan het behoud van uw stralende glimlach en een gezonde mond op de lange termijn. U kunt telefonisch een afspraak inplannen van maandag t/m donderdag van 08.30 tot 12.00 uur of stuur ons een mail.