Gaatje in uw tand of kies?

Uw tanden of kiezen kunnen beschadigd raken door tandbederf ofwel cariës. We spreken dan ook wel van een gaatje in uw tand of kies. Dan is een vulling de meest voor de hand liggende behandeloptie. Een vulling zorgt er voor dat u weer goed kunt kauwen en voorkomt (pijn)klachten. Denkt u dat u een gaatje heeft? Wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak bij Tandartspraktijk Van Noortwijk.

Hoe onstaan gaatjes?

Tandbederf wordt veroorzaakt door bacteriën in de mond die suikers omzetten in zuren. Die zuren tasten het tandglazuur, de beschermende laag van uw tanden en kiezen aan. Als het tandbederf niet op tijd wordt behandeld, kan het zich verder in de tand verspreiden in het tandbeen en zelfs het zachte binnenste deel van de tand, de pulpa, bereiken. Dit kan leiden tot pijn, gevoeligheid en op den duur een ontsteking aan de wortelpunt.

Hoe weet u of u een gaatje in uw tand of kies heeft?

Tijdens een periodiek mondonderzoek kijken wij altijd (eventueel met behulp van röntgenfoto’s) of er gaatjes zijn. Zo kunnen gaatjes behandeld worden voordat u last krijgt.

Hoe wordt een vulling gemaakt?

Om de vulling te kunnen maken, moeten we eerst het gaatje toegankelijk maken met een boor. Dit is pijnlijk en als u dat wilt, krijgt u daarom een plaatselijke verdoving. De tand wordt goed schoongemaakt en alle aangetaste delen worden verwijderd.

Daarna wordt de vulling geplaatst, uitgehard en controleren we of de vorm goed is voor een optimale beet. Na de behandeling kan uw tand gevoelig zijn, maar deze gevoeligheid verdwijnt meestal binnen enkele dagen.

Welke vullingen zijn er?

Vullingen zijn er in verschillende materialen, zoals amalgaam, composiet, porselein of glasionomeer. Wij zullen met u bespreken welk type vulling het meest geschikt is voor uw specifieke situatie. Amalgaam (grijze vullingen) gebruiken wij niet. Wij maken alleen witte vullingen.

Hoe kunt u gaatjes voorkomen?

Het nuttigen van te veel (suikerhoudende) tussendoortjes, vruchtensappen en snacks zijn niet gezond voor uw gebit. Daarnaast adviseren wij u om uw gebit goed te blijven verzorgen door tweemaal daags, twee minuten te poetsen met een fluoridetandpasta. Het liefst met een elektrische tandenborstel. Ook is regelmatig flossen, rageren of stokeren aan te raden en is periodiek mondonderzoek belangrijk om uw mondgezondheid optimaal te houden.

Denkt u dat u een gaatje heeft en wilt u een afspraak inplannen?

Heeft u tand- of kiespijn en denkt u dat u een gaatje heeft? Maak vandaag nog een afspraak bij Tandartspraktijk Van Noortwijk. U kunt telefonisch een afspraak inplannen van maandag t/m donderdag van 08.30 tot 12.00 uur.